Intervju: Livet som tvillingmamma

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Intervju: Livet som tvillingmamma

    Få saker är så livsomvälvande som beskedet att man väntar barn – utom möjligtvis beskedet att man väntar två barn – tvillingar. Hur kan livet se ut som tvillingmamma? Vad behöver man tänka på när det kommer till rutiner och vilka knep ska man ta till för att rå om två småttingar samtidigt? Vi har pratat med Sofia som är mamma till tvillingpojkarna Nicholas och Oliver, nio månader, för att få svaren!

    Hur skulle du beskriva de första månaderna som nybliven tvillingmamma? 

    Förutom den totala livsomställning som alla förstagångsföräldrar nog känner med sömnlöshet, oro, känslostorm av lycka och kärlek samt rädslan över att inte räcka till eller göra fel, förberedde jag mig på ett par rejält tuffa första månader. Jag var redo för ett totalt kaos eftersom det är vad många tvillingmammor berättade att första halvåret innebär.

    Våra pojkar föddes små, vilket innebar stödmatning med ersättning varannan timme dygnet runt under de första månaderna, och det var otroligt tufft. Men utöver det måste jag säga att det där kaoset som jag hade föreställt mig inte blev sådant kaos. Det har absolut varit fullt upp och dubbelt av blöjor, matning, nattning och allt vad bebistiden innebär, för att inte glömma skrikfester! Men i det stora hela har våra små varit så trygga och nöjda. Kanske för att de alltid har haft varandra?

    Det enskilt tuffaste för mig har varit den känslomässiga berg- och dalbanan med känslan av otillräcklighet i framkant. Den där otillräckligheten antar jag att många mammor känner, men med två små blir den extremt påtaglig. Det går inte alltid att (på ett smidigt sätt) trösta två barn i famnen, utan du får ta den som gråter högst och den andra får liksom vänta på sin tur. Det finaste med att få tvillingar är att på samma sätt som det är dubbelt av alla blöjbyten och dylikt, så är det också dubbel kärlek, glädje, bebisgos, skratt och leenden. Att sedan få se deras band till varandra är helt otroligt!

    Har tvillingarna ofta velat äta och sova samtidigt eller har de olika rutiner?

    Redan under graviditeten fick vi råd från andra tvillingföräldrar att livet blir enklare om vi synkar barnen. Därför har vi alltid väckt den ena när den andra har vaknat för att kunna mata båda samtidigt, så att de ska synka vardagen så bra som möjligt. För om de hamnar i samma vakenfönster så somnar de också (förhoppningsvis) samtidigt. Detta har varit avgörande för oss eftersom tvillingar som inte är i synk innebär en dag med ständigt en bebis vaken, och den där tiden när bebisar sover är så himla viktig för att få en paus! Alla behöver få sitta ner men en kaffe, röja upp hemma eller försöka sova en stund ibland.

    tvillingar

    Hur är det att mata två barn samtidigt?

    Det är verkligen inte lätt att mata två barn samtidigt. Jag fick rådet på BB att det är otroligt tufft att helamma tvillingar men jag ville gärna uppleva amningen. Däremot kände jag att jag behövde avlastning, särskilt på natten, så att jag och min partner kunde ta ett barn var. Därför valde vi att ge ersättning vartannat mål. Det blev särskilt tufft när en skulle ammas och en skulle få ersättning. Eller när jag var själv med Nicholas och Oliver. Det blev mycket skrik och de där mysiga amningsstunderna som jag hade hört talas om lyste med sin frånvaro. Däremot fungerade det bättre när vi båda var hemma och kunde hjälpas åt! I efterhand tror jag att det smidigaste hade varit att antingen köra dubbelamning eller enbart flaskmatning.

    När och hur har du märkt av tvillingarnas band till varandra? Skulle du säga att dom underhåller varandra och från vilken ålder började det isåfall? 

    Nicholas och Oliver har helt klart varit medvetna om varandra sedan födseln. Dom har konstant legat nöjda bredvid varandra och när dom var nyfödda låg de alltid näsa mot näsa och höll ofta i varandras händer.

    När killarna var runt tre månader började dom titta på och le mot varandra. Först runt sex månaders ålder började dom interagera på riktigt. Då tog dom på varandra, skrattade och pratade med varandra. Nu är dom snart nio månader och dom är alltid tillsammans! Kryper efter varandra, håller hand när dom sitter i sina matstolar, skrattar åt varandra och ”pratar”. Sen vill dom alltid leka med samma leksak! Så jag tror att det är först nu som killarna kommer börja underhålla varandra mer och mer. Sen klättrar dom på och drar varandra i öronen vilket är mindre uppskattat, haha!

    Hur tror du att det har påverkat dig att bli just tvillingmamma? 

    Jag tror att den största påverkan är att bara ha blivit mamma men att vara mamma till just tvillingar har gjort mig otroligt effektiv och snabb. Och det har byggt på mitt tålamod rejält! En BVC sjuksköterska sa till mig att jag aldrig någonsin kommer tycka att något är jobbigt igen, och det kan nog ligga något i det.

    Jag har också blivit mycket bättre på att be om hjälp och tack vare ett underbart fint community av tvillingmammor och tvillingföräldrar som jag gått med i så har jag också träffat flera nya vänner. Något som är speciellt med tvillingföräldrar är att det är en så fin gemenskap och det är jag så tacksam att få vara en del av! Det är så mycket hjälp, förståelse och stöttning utan någon som helst mom shaming.

    Vad önskar du att du hade vetat i början som du vet idag? 

    När jag fick tvillingbeskedet så upplevde jag att vården fokuserade väldigt mycket på de risker och komplikationer som kan uppstå med tvillinggraviditeter. Det gjorde att jag kände mig lite uppskrämd och orolig för vad som väntande, vilket tog bort en stor del av glädjen med att vara gravid. Jag önskar också att jag inte hade lyssnat på och tagit in så mycket av omgivningens åsikter om hur det är att vara förälder till tvillingar, utan bestämt mig för att bara skaffa min egen uppfattning. Jag önskar helt enkelt att jag hade vetat hur BRA allting skulle bli!

    Har du några tvillingförälder-lifehacks? 

    Absolut! Mitt bästa knep är att synka barnen när det kommer till mat och sömn, det rådet har underlättat otroligt mycket för oss. Även att vara strukturerad och sätta rutiner i vardagen, för ju bättre planering och rutiner man har desto lättare blir vardagen. Allt från ett mat- och sovschema till att sätta upp en bra struktur för att klä på barnen när man ska gå ut är viktigt när man har tvillingar.

    Har du tips på någon produkt som har underlättat livet? 

    Vårt absolut bästa köp är utan tvekan en BabyBrezza! Det är vår bästa vän här hemma. Många flaskor ska förberedas dagligen och den lilla maskinen sparar oss enormt mycket tid och skrik.

    Intervju med tvillingmamman Hanna.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer