Allt du vill veta om enäggstvillingar och tvåäggstvillingar

Verifierat av

Sophie Saidac

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Allt du vill veta om enäggstvillingar och tvåäggstvillingar

    Visst är det någonting alldeles speciellt med tvillingar? Den vanligaste typen av tvillingar är tvåäggstvillingar, mindre vanligt är enäggstvillingar. Dessutom finns det tre varianter av enäggstvillingar! Kanske undrar du vad skillnaden är? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta!

    Känslan som infinner sig när man upptäcker att det inte är ett utan två(!) barn i magen är en som inte många kan föreställa sig eller relatera till. Tankar som hur man ska klara av att bära två små liv i magen och sedan gå igenom två förlossningar dyker förstås också upp, och därför vill vi gå igenom lite praktisk information för dig som väntar tvillingar.

    Antalet tvillingförlossningar i Sverige per år ligger på mellan 1000-2000 stycken och det motsvarar 1-2% av alla förlossningar. Tvillinggraviditeter har ökat under ett antal decennier på grund av en högre ålder hos gravida och fler IVF behandlingar/graviditeter. De senaste åren har dock ökningen avstannat, då man vid IVF behandling oftast bara återför ett befruktat ägg.

    Tvåäggstvillingar

    Tvåäggstvillingar kallas även för dizygota, och utgör ungefär 70% av alla tvillingpar. De uppkommer när två ägg befruktas av två olika spermier. Tvåäggstvillingar är till viss del ärftligt och de är inte mer genetiskt lika varandra än vanliga syskon. I livmodern växer de i en egen hinnsäck och har de varsin moderkaka, det kallas DCDA.

    Enäggstvillingar

    Enäggstvillingar kallas även för monocygota, och utgör ungefär 30% av alla tvillingpar. De får en identiskt arvsmassa och är alltid samma kön.

    Det kan liknas lite vid en slump att enäggstvillingar blir till, för det sker nämligen när ett befruktat ägg delar sig. Vilken typ av enäggstvillingar det sedan blir beror på när i tiden delningen sker.

    Här går vi igenom de olika typerna av monocygota!

    • Om ägget delar sig i ett tidigt skede (ungefär dag 0-3) kommer tvillingarna precis som tvåäggstvillingar att ha varsin moderkaka och varsin hinnsäck i livmodern. Det kallas DCDA.
    • Om delningen sker dag 4-8 efter befruktningen kommer tvillingarna dela moderkaka men ha varsinn hinnsäck med en tunn skiljevägg som kallas för MCDA.
    • Om delningen sker dag 8-13 så uppstår den mest ovanliga formen av tvillingar. Då ligger de tillsammans i samma hinnsäck och de delar även moderkaka. Detta kallas MCMA. Skulle delningen ske efter dag 13, kan det bildas siamesiska tvillingar, de är alltså sammanvuxna.

    Högriskgraviditet

    En graviditet räknas som fullgången från vecka 37+0. Hälften av alla tvillingar föds för tidigt, alltså före vecka 37+0. Av dessa föds ungefär 10% redan före vecka 32+0. Det kan finnas olika anledningar till att de kan födas för tidigt, dels att det blir trångt i livmodern eller att det uppstår komplikationer som gör att barnen behöver komma ut tidigare.

    Då belastningen på den gravida blir dubbelt så stor är vid en ”vanlig” graviditet så räknas tvillinggraviditet som en högriskgraviditet. Det innebär att det finns en ökad risk för komplikationer för både den gravida och barnen i livmodern. Detta betyder dock inte att graviditeten måste bli riskfylld – den kan gå utmärkt också.

    Vill du läsa mer om tvillinggraviditet? Klicka här!

    Skapa ett konto,
    helt gratis!

    Det tar bara 1 minut!

    Ta del av mängder av innehåll
    • Träningspass före & efter graviditeten

    • Verifierat innehåll av vårdpersonal

    • Checklistor & kostråd

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Villkor

    Ladda ner vår app!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer