Guide: Tiden efter förlossningen

Verifierat av

Frida Palmér

Barnmorska

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Guide: Tiden efter förlossningen

    Verifierat av

    Frida Palmér

    Barnmorska

    Tiden efter förlossningen kan vara en omtumlande tid för kvinnan. Kroppen har genomgått en stor fysisk påfrestning och det är helt normalt att det mentala måendet kan gå upp och ner under de första veckorna. I denna guide kommer vi gå igenom vanliga besvär som kan uppkomma i samband med en förlossning. Kom ihåg att resan mot att känna sig återhämtad är individuell och eventuella besvär upplevs olika från person till person.

    I denna guide efter förlossningen:

    • Blödning från slidan
    • Bristningar och sår
    • Eftervärkar
    • Amning och mjölkproduktion
    • Sömnbrist
    • Framfall
    • Urinvägsinfektion
    • Baby blues och förlossningsdepression
    • Kissa och bajsa efter förlossningen
    • Delade magmuskler

    Blödning från slidan

    Alla blöder från slidan efter en förlossning. Detta kallas avslag och kommer från det sår som moderkakan lämnat efter sig efter att den lossnat från livmoderväggen. Avslaget börjar som en riklig mens, övergår sedan till mer brunaktig och blir till sist ljusare innan den upphör. Under de 6-8 veckorna som det är vanligt att blöda kan även lukt och konsistensen på blödningen variera.
    Efter en förlossning är din livmoder extra känslig och mottaglig för bakterier och då finns en ökad risk för infektion. En infektion i livmodern behandlas med antibiotika och i vissa fall kan kvinnan behöva bli inlagd på sjukhus för att få antibiotika i dropp direkt i blodet.

    Eftersom du är extra infektionskänslig under denna tiden bör du undvika att bada, inte använda mensskydd som du för in i slidan (tampong eller menskopp) och kom ihåg att använda kondom vid sex. Du bör dock undvika samlag under tiden du har färsk blödning. På 1177 kan du läsa om infektion i livmodern efter förlossningen.

    Är du orolig kan du söka vård via vårdcentral eller en barnmorskemottagning. Vänd dig dock till en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning om ett eller fler påståenden stämmer med ditt mående:

    – Du blöder mer än du gjorde första dygnet efter förlossningen.
    – Det kommer många eller stora klumpar med blod från slidan.
    – Du har feber över 38,5 och ont i nedre delen av magen. Det känns ömt när du trycker på livmodern.
    – Ditt avslag blir mycket illaluktande.
    – Du är trött och har huvudvärk tillsammans med något av symtomen ovan.

    Ibland drar inte livmodern ihop sig som den ska, eller så kan det finnas rester av moderkakan inne i livmodern. Skulle detta vara fallet får du ett läkemedel som ger sammandragningar så att eventuella resten kommer ut. I vissa fall behövs även skrapning för att få ut resterna av moderkakan.

    Bristningar och sår efter förlossningen

    Det är vanligt att bristningar och sår uppkommer i samband med en förlossning. Dessa bedöms i en skala från grad 1-4. Bristningar som klassas som 1 och 2 sys på förlossningen av barnmorskan och här erbjuds bedövning.

    – Grad 1: Ytliga bristningar i slemhinna/slida och blygdläppar. Dessa bristningar läker oftas fort och utan bestående men.

    – Grad 2: Djupare bristningar av mellangården och slidväggarna. Här har utöver huden även muskler, muskelfästen och bindväv påverkats och behöver sys för att normal anatomi ska återskapas. Detta är den vanligaste bristningen bland förstföderskor.

    – Grad 3: Här involveras den yttre och ibland den inre ändtarmsmuskeln. En grad 3 bristning sys av en specialistläkare på operationssal.

    – Grad 4: Vid denna bristningsgrad är ändtarmsmusklerna och väggen i ändtarmskanalen skadad. Detta sys av en specialistläkare på operationssal. Uppföljning och återbesök på sjukhus erbjuds alltid vid grad 3 och 4 samt vid komplicerad grad 2.

    Såren i slidan och ändtarmen behöver tid att läka och detta tar olika lång tid beroende på hur omfattande skadan varit. Svullnad och obehag är vanligt under de första veckorna. Att gå på en efterkontroll till sin barnmorskemottagning 6-8 veckor efter förlossningen är ett bra sätt att få se att bristningen läkt som den ska samt att undersöka knipförmåga och bäckenbotten.
    Sök hjälp om du tror att du har en infektion eller besväras av stygnen. Om du upplever besvär 6 månader efter förlossningen och/eller efter att du slutat amma så ska du söka hjälp på en gynekologisk mottagning.

    Eftervärkar

    Ganska snart efter att barnet är ute kommer livmodern påbörja jobbet att dra ihop sig igen. Detta kallas eftervärkar och kan göra ont. Är du omföderska är det mer troligt att du känner av starka, smärtsamma eftervärkar. Oftast så känns de mer vid amning men smärtan brukar avta efter 3-4 dagar i takt med att livmodern återhämtar sig. Det kan vara värt att testa om en värmekudde eller tens-apparat lindrar och ta Alvedon och Ipren vid behov.

    Amning och mjölkproduktion

    Vill du amma ditt barn är det bra att vara förberedd på att det kan vara en krokig väg innan amningen fungerar bra. Det är normalt att amma väldigt mycket första dygnen innan den mogna mjölken rinner till. Ha barnet hud mot hud så mycket du kan och var mentalt förberedd på att amma 8-12 ggr/dygn och oftare.

    Amningens intensitet kan komma som en chock för den nyförlösta, trötta mamman. När den mogna mjölken rinner till mellan dag 3-5 kan man få något som heter mjölkstas, brösten blir som hårda bomber och man kan känna sig lite småsjuk. Här är det bästa du kan göra att amma på, helst på barnets signaler. Känns dina bröst väldigt spända och du behöver lätta på trycket i brösten mellan amningarna kan du duscha varmt samtidigt som du lätt masserar brösten. Testa även att använda dig av något som kallas *cottermans handgrepp*, där du placerar dina fingertoppar runt vårtgården och trycker ett par minuter. Detta gör helt enkelt att mjölken och vävnadsvätskan trycks bakåt vilket leder till att bröstvårtan och vårtgården mjuknar och barnet kan lättare få ett bra tag kring bröstet.

    Det är också väldigt vanligt med ömma och såriga bröstvårtor. Vid såriga bröstvårtor kan du lufta, smörja med bröstmjölk och använda speciella krämer som finns att köpa på apoteket.

    Behöver du stöd och tips kring amningen första veckan efter förlossningen kan du alltid ringa till din förlossningsmottagning. Våga ta hjälp av vänner, familj och vårdpersonal. Precis som med allt annat när det gäller en nyfödd så är det ingen som förväntar sig att du ska kunna allt från dag ett. På ett sätt är både du och din bebis nya i denna värld.

    Läs mer om amning här.

    Sömnbrist

    När förlossningen är över och allt du vill är att sova så börjar ett nytt kapitel med uppvak nattetid och dagar som går i ett. Prata ihop dig med din eventuella partner om hur ni på bästa sätt kan sköta om hemmet, varandra och bebisen den första tiden. Passa på att sova en stund på dagen när bebisen sover så att ni är mer redo inför en natt med oklart antal timmar sömn. Om du ammar är det svårt att dela på ansvaret nattetid, men kanske kan din partner avlasta dig mellan amningstillfällena. Det finns många sätt att trösta en bebis på förutom bröstet och det kan vara bra för partnern att tidigt hitta sina egna knep. Sömnen är A och O för alla människor så om du känner dig extra känslig, ofokuserad och stressad så kan det mycket väl vara sömnbristen som spökar. Ett tips till alla föräldrar där ute är att ta all återhämtning ni kan få. Om det så är 10 minuters powernap på soffan mitt på dagen eller att någon vän eller släkting kommer över och bär runt på bebisen en stund så att du kan få laga mat i tystnad. Folk vill ofta hjälpa till och känna sig behövda men ibland krävs det att man sträcker ut en hand och ber om det själv.

    Framfall

    Framfall är när livmodern sjunker ner i slidan, eller organ runtom slidan buktar in i slidväggen. Detta beror på en försvagad bäckenbotten. Att någon form av framfall utvecklar sig är vanligt men det är inte alltid du besväras av det och behöver därför inte söka vård. För andra kan det skapa tyngdkänsla, skava eller uppstå problem när de ska tömma urinblåsa och tarm.

    Det finns en del saker du själv kan göra för att undvika risken samt för att lindra symtomen om framfall uppkommit. Bland annat att göra knipövningar regelbundet för att träna upp muskulaturen i bäckenbotten, undvika tunga lyft och behöver du lyfta tungt kom ihåg att knipa med musklerna i bäckenbotten. Det är viktigt att alltid gå på toa direkt om du känner att du behöver bajsa. Tänk också på att äta fiberrik mat och dricka mycket vätska för att tarmen ska få bästa möjliga förutsättningar.
    Besväras du av att något buktar ut i slidmynningen, ofta är kissnödig trots att du precis varit på toaletten, inte kan tömma tarmen ordentligt, läcker avföring eller får blödningar som du inte känner igen är det viktigt att du kontaktar en vårdcentral eller gynekologisk mottagning. Det finns bra hjälp att få!

    Urinvägsinfektion

    De två första månaderna efter en förlossning är urinvägsinfektion vanligare än annars. Sveda när du kissar och att behöva kissa ofta är två vanliga symtom. Oftast går urinvägsinfektionen över av sig själv men blir symtomen besvärliga bör du ta kontakt med en vårdcentral och se om antibiotika behövs. Drick mycket vatten/vätska om du upplever trängningar och springer på toaletten ofta. Det kan göra att urinvägsinfektionen försvinner av sig själv.

    efter förlossningen

    Baby blues och förlossningsdepression

    Tredagarsgråten eller baby blues är något många nyblivna mammor upplevt. Hormonerna och omställningen kan göra att känslor som nedstämdhet och oro tar över. Vissa känner inte av detta alls medan andra känner en djup känsla av sorg och olycka. Det kan vara bra att påminna sig själv om att detta är väldigt vanligt och alltid går över. Den så kallade “bebisbubblan” är i många fall långt ifrån perfekt, mysig och rofylld hela tiden.

    Att livet är en berg- och dalbana av känslor den första tiden med en nyfödd är verkligheten för många kvinnor. Känner du dock starka känslor av nedstämdhet, gråter mycket och har svårt att knyta an till din bebis kan du ha drabbats av en förlossningsdepression. Våga prata med din eventuella partner, en vän, en familjemedlem eller din BVC. Har inte känslan av nedstämdhet gått över efter cirka två veckor och du känner att det känns svårt att ta dig upp och möta dagen på morgonen är det dags att söka hjälp. Genom din BVC kan du bli erbjuden att komma i kontakt med en psykolog eller läkare om det skulle behövas.

    Kissa och bajsa efter förlossningen

    Man brukar säga att tre saker ska fungera efter att en kvinna fött barn. Att kissa, bajsa och att ha sex. Inte direkt i början såklart men det är viktigt att komma ihåg att dessa tre saker är basala behov och fungerar inte detta kommer vi påverkas på ett eller annat sätt.

    Precis efter förlossningen vill gärna barnmorskan se att du kan kissa. Detta kan kännas obehagligt, svida lite eller inte gå alls. Har du exempelvis tagit ryggbedövning kan förmågan att kissa vara nedsatt och först komma tillbaka efter ett par timmar. Det är viktigt att försöka kissa så fort du känner ett behov.

    Tänk på att dricka mycket vatten och äta fiberrik mat för att undvika förstoppning efter förlossningen. Det kan kännas obehagligt att bajsa, särskilt om du har en bristning. Testa att hålla en binda eller tvättlapp mot mellangården när du ska tömma tarmen första gången. Bäckenbotten är försvagad efter en förlossning och vid ansträngning kan det läcka små eller stora mängder urin. Skulle detta fortsatt vara ett problem är det viktigt att du tar upp det på din efterkontroll hos barnmorskan. Om inte läkaren eller barnmorskan säger något annat kan du börja träna knipövningar direkt efter förlossningen.

    Delade magmuskler

    Diastasis Recti, eller magmuskeldelning, är något som du kanske har hört talas om förut. Vid en graviditet tänjs och sträcks alla lager av magmuskler ut och blir försvagade. Detta för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen hittar dessa så småningom ihop igen men i vissa fall förblir bindväven mellan musklerna uttänjd och avståndet mellan musklerna blir för stort. Tecken på att du har delade magmuskler kan vara att din mage putar utåt, dina magmuskler känns svagare, du har problem med bäckenbotten och ländryggen, problem med urininkontinens etc.
    Det är inte farligt men det är viktigt att vara medveten om tillståndet så att du tränar upp din muskulatur på rätt sätt. Kontakta en barnmorska eller fysioterapeut för att få ett träningsprogram som stärker bäckenbotten, de sneda magmusklerna och ryggen. I vissa svåra fall behövs kirurgi för att bli helt bra.

    Det finns ingen graviditet eller förlossning som är exakt lik någon annans. Precis samma gäller resan mot att känna sig återhämtad. Var snäll mot dig själv och låt den inre och yttre läkningsprocessen ta sin tid.

    baby-journey-app

    Du kanske även är intresserad av

    • 8 tips för att få igång förlossningen

      I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
    • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

      De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
    • Få ditt barn att sova i egen säng

      Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
    • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

      Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
    • Sexliv efter förlossningen

      Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
    • Träna efter förlossning: Trimester fyra

      När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
    • Allt du behöver veta om hinnsvepning

      Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
    • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

      Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
    • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

      Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
    • Högt blodtryck = Hypertoni

      Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

      Artillerigatan 16

      114 52 Stockholm

      Baby Journey

      Villkor

      Ladda ner vår app!

      ladda ner i appstore

      Copyright © Baby Journey

      Copyright © Baby Journey

      Mobile footer