Så skapar du en sömnrutin för din bebis inför natten

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • 7 säkra tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Så skapar du en sömnrutin för din bebis inför natten

    En nyfödd bebis har vanligen inget specifikt sömnmönster, men runt fyra månaders ålder brukar sömnen få lite mer struktur. Då kan det vara dags att skapa en sömnrutin som signalerar till bebis att det är dags att sova. Det brukar skapa bättre förutsättningar för en god sömn både på dagen och natten.

    En av de största utmaningarna för många föräldrar är att hitta en bra sömnrutin för sin bebis. En stor del av bra rutiner handlar om förstå bebisens signaler och sedan skapa rutiner utifrån dessa. Ett nyfött barn har ingen dygnsrytm men vid ungefär fyra månaders ålder börjar bebisar kunna skilja på dag och natt. Kanske är det först då du som förälder börjar tyda ett mönster i ditt barns sömn. Det är nu det är bra att skapa rutiner för sömnen och försöka följa fasta tider.

    Anledningen till att rutiner är så bra för små barn är att de rent logiskt inte förstår vad som borde hända härnäst, till exempel att det är dags att sova (trots att de är trötta). Rutiner hjälper till att skapa trygghet och signalerar till bebis vad som väntar.

    Sömnrutin för bebis på natten

    Det viktigaste är inte hur kvälls-och nattningsrutinen ser ut, snarare att den finns. Vad ni väljer att göra ska passa er livssituation och måste inte te sig på ett specifikt sätt. Det är också bra att försöka få bebis att somna vid ungefär samma tid varje kväll, eftersom det också är något som signalerar sovdags. Med det sagt vill vi ge ett förslag på hur en nattningsrutin kan se ut:

    Äta middag/gröt, dämpa belysningen, plocka bort leksaker, bada, ge massage, byta blöja, sätta på pyjamas, läsa en bok, spela musik eller white noise, amma eller dricka flaska. 

    Välj ut ungefär fyra saker som ni alltid gör. Det kan underlätta vid de tillfällen då ni exempelvis inte är hemma och miljön inte är som bebis är van vid. Då kan nattningsrutinen ge utrymme för flexibilitet hos både föräldrar och bebis, eftersom själva mönstret av upprepning signalerar att det är dags att sova.

    Sömnrutin på dagen

    Med en bra sömnrutin på dagen kan sömnen bli mer stabil och bebis kommer förhoppningsvis även sova bättre på natten. Rutinen för sömn på dagen behöver nödvändigtvis inte te sig lika som inför natten, men det kan vara bra att även här välja ut ett par saker som signalerar till bebis att det är dags att sova. Kanske är det att gå en promenad med vagnen, lyssna på en viss musik eller vagga medan du ammar/flaskmatar. Prova er fram till vad som fungerar bäst.

    En stor del i att främja bättre sömn är även att bebisen är mätt, har en torr blöja och får sova i ett mörkt och svalt rum. 

    Kom ihåg: Rutiner är både bra och viktiga, men få föräldrar upplever att sömnen är genomgående bra. Försök släppa både prestige och förväntningar kring sömnen, för det finns ingen given mall, alla bebisar är olika. Sömnen kommer troligen att vara sämre i perioder – och det hör till. Att du försöker göra din bebis nöjd gör dig till den bästa föräldern!

    Här är sömncoachen Hanna Bergenkulls bästa tips kring barns sömn.

    Skapa ett konto,
    helt gratis!

    Det tar bara 1 minut!

    Ta del av mängder av innehåll
    • Träningspass före & efter graviditeten

    • Verifierat innehåll av vårdpersonal

    • Checklistor & kostråd

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Villkor

    Ladda ner vår app!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer