Att packa BB-väskan

Du kanske även är intresserad av

  • 8 tips för att få igång förlossningen

    I sluttampen av graviditeten kan det kännas som att tiden går i snigelfart och längtan efter bebis är ofantlig. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en uppsjö av husmorsknep för att få igång förlossningen (trots att…
  • Sju tecken på att förlossningen är nära

    De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när,…
  • Få ditt barn att sova i egen säng

    Hur får man sitt barn att somna, att inte vakna på natten och när är det dags för barnet att sova i egen säng? Baby Journey berättar hur du kan få barn att sova i egen säng! Det är olika…
  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Trimester fyra

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell! Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas…
  • Allt du behöver veta om hinnsvepning

    Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock…
  • Vad är foglossning? – Allt om bäckensmärta

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och bäckenbottenträning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Att packa BB-väskan

    Närmar ni er ert beräknade förlossningsdatum, och kanske har ni börjat tänka på vad som behövs till förlossningen när det väl är dags? Här kommer vi gå igenom när det kan vara bra att ha BB-väskan redo, vad som är bra att ha med sig och vad som faktiskt inte behövs.

    När ska BB-väskan vara packad?

    Vi rekommenderar att större delen av BB-väskan är packad och klar i vecka 37. Dels för att en majoritet av alla barn som föds, föds mellan vecka 37+0 och 41+6 men också för att ni ska slippa stressen om bebisen väljer att komma tidigt. Om väskan är packad i vecka 37 vet ni vad som saknas och kanske behöver införskaffas innan det är dags att åka in till BB.

    Vad behöver ni packa ner i BB-väskan?

    Om ni tänkt åka bil hem från förlossningen, måste ni ta med er ett babyskydd. Detta gäller även om ni tänkt att åka taxi eftersom de flesta taxibolagen inte har babyskydd för nyfödda i bilarna. Om ni kör egen bil, är ett tips att åka till förlossningen innan så ni vet vart man kör in, och vart parkering och receptionen ligger. Under denna “teståkning”, notera även vad för typ av betalning som gäller vid parkeringen. Behövs kontanter eller finns det är app att ladda ner?

    Plånbok med legitimation, mobilladdare, mediciner (om du äter några speciella) samt insulin och glukosmätare (om du behöver) är nödvändigheter som ska packas ned.

    Sköna kläder, underkläder, necessär och tofflor till både föderska och partner, ombyte till bebis (tänk att ha med kläder du inte behöver trä över huvudet) och en filt är bra att ha med. Tänk att vilken typ av kläder och filtar du väljer att ta med är beroende på säsong. Är det kyligare grader ute vid förlossning behöver barnet även ytterkläder.

    Har du bestämt dig för att du vill amma, packa ner amnings-BH och amningsinlägg. Om du däremot bestämt dig för att inte amma, packa ner en tight sport-BH eftersom denna kommer hämma produktionen av bröstmjölk.

    För att snabbt kunna fylla på med energi under förlossningen är det bra att ha med sig snacks. Tänk på att många sjukhus inte tillåter nötter, pga allergirisken hos andra patienter. Välj därför allergivänliga snacks och ta även med dryck, om det är någon speciell du vill ha. De flesta sjukhusen har en kiosk där det går att köpa och fylla på med mer snacks och dryck om det behövs, men det kan vara skönt att ha en liten grund när man åker in.

    Glöm inte att packa ner ditt förlossningsbrev i BB-väskan (tips: läs vår artikel “Förlossningsbrevet”)

    Vad kan vara bra att ha med sig?

    Sakerna som kommer listas här klarar ni er troligtvis utan, men rekommenderas oftast av andra föderskor och/eller partners.

    Högtalare, nedladdad musik och förlängningssladd till laddare är teknik som rekommenderas, främst för underhållning men musik är även ett sätt att få föderskan att slappna av. Om ni valt en avslappningsmetod som innefattar t.ex. vetekudde eller TENS-maskin ska dessa såklart packas ner.

    Till bebisen kan ni även ta med babynest och/eller bärsjal.

    Till necessären brukar det uppskattas om ett lypsyl är med, då många får torra och fnasiga läppar under förlossningen. Samma sak gäller med hårsnoddar eller hårband, då det under förlossningen kan vara skönt att få bort hår från ansiktet. Vattenflaska kommer högt upp bland många rekommendationer, och kan med fördel packas ner.

    Mjukt toalettpapper är på mångas lista över saker som är bra att ha med. Självklart finns toalettpapper tillgängligt på sjukhuset, men många tycker att dessa är för styva och hårda efter förlossning. Så, gillar du mjukt toalettpapper, ta med någon extra rulle.

    Vad behöver ni inte packa ner?

    På förlossningen/BB kommer det finnas saker tillgängliga till er, och därför finns det ett antal saker ni inte behöver packa ner. Alla typer av värktabletter, bindor, mat och enklare dryck, kopp för ev alternativ matning, blöjor* och tvättservetter* ska finnas tillgängliga på de flesta sjukhus.

    Alla sjukhus erbjuder tyvärr inte blöjor och tvättservetter, ring din valda förlossning innan eller prata med någon du vet har fött där för information.

    Glöm inte att en fullständig lista på alla de produkter Baby Journey rekommenderar finns under “Att-göra”-listan i appen.

    Vill du läsa mer om förlossning? Klicka här!

    Skapa ett konto,
    helt gratis!

    Det tar bara 1 minut!

    Ta del av mängder av innehåll
    • Träningspass före & efter graviditeten

    • Verifierat innehåll av vårdpersonal

    • Checklistor & kostråd

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Villkor

    Ladda ner vår app!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer