Gravid Vecka 34 | Nu är din bebis cirka 45 cm
20 Oct. 2022
Uppdaterad: 3 Apr. 2023
Verifierat av

Maria Midstam
Barnmorska
Barnmorska
Barnmorska
I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 34. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.
Nu är barnet omkring 46 cm långt och väger ungefär 2,3 kg!
Utveckling
Fostrets naglar växer på och nu har de blivit så pass långa att fostret till och med kan riva sig själv inne i magen. Du behöver dock inte bli orolig över att det ska göra ont, men efter födseln kan det vara bra att fila ner eller försiktigt riva av naglarna så att barnet inte river sig själv.
I den här veckan har många foster vänt sig med huvudet nedåt och det är stor sannolikhet att hen sedan ligger kvar i den positionen hela vägen fram till förlossningen. Fostret kan vrida sig så att ryggen växlar mellan att ligga åt höger, vänster, mot den gravidas rygg eller mage. Det är dock vanligt att fostret har en favoritsida att titta mot! Det märker du som gravid genom att du känner fötterna åt samma håll i magen. Om fostret ännu ligger med rumpan nedåt finns det fortfarande tid för hen att vända på sig, så du behöver inte oroa dig.
Fostervatten
I vecka 34 finns det ungefär en liter fostervatten i livmodern, vilket innebär att det nu finns mer foster än fostervatten där inne. Fostervattnet underlättar för fostret att röra på sig, samtidigt som det gör att livmodern inte trycker direkt mot fostrets kropp.
Barnets immunförsvar
Immunförsvaret är mycket mer utvecklat nu än tidigare, men eftersom nyfödda måste bygga upp sitt eget försvar mot virus och bakterier, behöver de ändå skyddas mot eventuella infektioner under den första tiden efter födsel. Förbered er på att inte träffa vänners barn som går på förskola och är förkylda – klassiska föreskolevirus kan vara RS och det bör nyfödda barn skyddas från. Generellt är det bra med en god handhygien och att undvika träff med vänner och bekanta som bär på en förkylning.
Vecka 34 nu! Börjar du bli otålig?
Nu kan en del barn ligga snett, på tvären eller ha rumpan nedåt i magen. Det vanligaste är dock att barnet har hittat sin position med huvudet i bäckeningången och då känner du säkerligen av sparkar eller tryck från barnets rumpa mot dina revben. Du kan även känna av ett ökat tryck eller tyngdkänsla i underlivet när fostret trycker sig själv längre ner eller känslan av att det ilar i dina ljumskar och lår. Detta betyder helt enkelt att fostret ställer in sig i en bra position med huvudet! Därför är det en helt normal känsla, även om den inte är särskilt behaglig. Dock är det ett gott tecken att barnet förbereder sig inför födseln, eller hur?
Högt blodtryck
Gravida kan utveckla ett förhöjt eller högt blodtryck (hypertoni) under graviditeten vilket kan behöva medicineras med blodtryckssänkande läkemedel. Tätare kontroller görs då hos barnmorskan för att mäta blodtrycket och mäta eventuell protein i urinen. Det kan även vara aktuellt att göra fler ultraljud för att mäta fostrets tillväxt och flöden i navelsträngen. Det höga blodtrycket kan påverka njurarna så att deras funktion försämras, och du kan drabbas av havandeskapsförgiftning. Bortsett från njurarna och cirkulatorisk påverkan kan även lever och koagulationssystemet påverkas om du utvecklar havandeskapsförgiftning.
Havandeskapsförgiftning
Under så gott som alla besök hos barnmorskan mäts ditt blodtryck. Om blodtrycket är högt kan det kompletteras med en kontroll av protein i urinen för att ta reda på om du kan vara drabbad av havandeskapsförgiftning.
Havandeskapsförgiftning uppstår som tidigast efter graviditetsvecka 20 men det mest vanliga är att gravida drabbas i vecka 34 eller senare. En del kvinnor har inga symptom medan andra kan känna av huvudvärk, illamående, epigastriesmärta (smärta i magmunnen eller i mitten av magen, strax under revbenen) alternativt besvär med synen genom till exempel dimsyn eller ögonflimmer. Det är även vanligt att bli svullen i ansiktet, händerna och/eller fötterna.
Det är ungefär 3-7 % av alla gravida som får havandeskapsförgiftning. Det finns en möjlig ärftlighet när det kommer till havandeskapsförgiftning, därav kan det vara bra att prata med din mamma eller en eventuell syster om de har haft havandeskapsförgiftning under sina graviditeter. Utöver det är risken högre om du har högt blodtryck sedan innan graviditeten, diabetes typ 1 eller 2, har gjort en äggdonation eller väntar tvillingar. Det betyder dock inte att du måste få havandeskapsförgiftning! Det gäller även om du har haft havandeskapsförgiftning i tidigare graviditet.
Om läkaren på barnmorskemottagningen bedömer att det finns en hög risk för havandeskapsförgiftning kan en behandling vara aktuell i förebyggande syfte. Även extra kontroller hos barnmorskan, fler ultraljud med viktskattning av barnet och flödesmätning i navelsträngen.
Det finns en allvarligare form av havandeskapsförgiftning som innebär att den gravida får kramper. Utöver det kan havandeskapsförgiftning övergå i ett tillstånd som heter HELLP vilket innebär att även lever, njurar, blodet och koagulationssystemet är påverkat. De få som drabbas av detta kommer vårdas på sjukhus och övervakas noga under graviditeten. Detta gäller även om svår havandeskapsförgiftning diagnostiseras. “Botemedlet” är att föda och ni kommer då planera om födseln ska sättas igång eller ske med kejsarsnitt utifrån olika parametrar som mäts på den gravida samt fostrets tillstånd.
Copyright © Baby Journey
Ladda ner vår app här
Copyright © Baby Journey